Kırma Eleme Tesisi Otomasyon Sistemi;

İnsan gücü ve makinenin gerçekleştirdiği tüm işleri tek bir çatı altında toplayan ve kontrol etmeyi sağlayan sistemlere otomasyon ismi verilir. Daha tasarruflu ve verimli çalışma imkanı sunan bu sistem, üretim konusunda globalleşme imkanı sunar. Kırma Eleme Tesislerinde Otomasyon çok önemlidir. Nitelikli ürünlerin ortaya çıkması için üretim otomasyon sistemlerinin kurulması ve takip edilmesi gerekmektedir. Otomasyon sonucunda üretimde verimlilik artacak ve üretim giderlerinde düşüş gerçekleşecektir.

Sıralı Start

Trafoya veya jeneratöre ani yüklenmeyi önlemek için tesisteki kırıcılar motor güçlerine göre sırasıyla devreye girer. Ardından tesis sondan başa doğru girilen parametrik zamanlara göre çalışmaya başlar.

Sıralı Stop

Stop işlemi uygulandığında önce besleyiciler durdurulur ardından bantlar, elekler ve kırıcılar çalışma sırasının tam tersi şekilde ve yine zaman parametrelerine bağlı olarak sırasıyla durdurulur. Kırıcılar durması için boşta çektiği amper değerine ulaşması beklenir.

Interlocklu Çalışma

Bir motorun çalışması önünde çalışan motora bağlıdır. Herhangi bir sebepten dolayı duran bir motor onunla ilişkilendirilmiş motorları durdurur. Kırıcılar sadece kendi arızalarından kaynaklı durdurulur (aşırı akım ve yağ basıncı gibi). Bu sayede ufak tefek arızalarda kırıcılara dur kalk yapılmasının önüne geçilir. Arıza giderildikten sonra duran motorlar tekrar çalıştırılarak tesis kaldığı yerden çalışmaya devam eder.

Kırıcılarda Akım Kontrolü

Kırıcı akımları sürekli kontrol edilerek akıma göre besleyiciye müdahale edilir, kırıcıların aşırı zorlanması engellenir ve tesisin sürekli tam kapasitede verimli çalışması sağlanır.

Kırıcı Bakım Zamanları

Kırıcılara bakım zamanı parametreleri girilir. Kırıcı çalışma süreleri bakım zamanına gelince operatör uyarılır.

Animasyon

Tesisin çalışımı, tesiste oluşan arızalar, kırıcı akım değerleri, besleyici hızları, bantlı katar değerleri, kırıcı çalışma zamanları izlenebilir.

Arıza Kontrolleri

Bütün motorlar için termik hattı, bantlar için ipli şalter, bant kaydı, bant koptu, kırıcılar için akım, yağlama ve hidrolik ünite ile ilgili kontroller yapılır.

Arıza Kayıtları

Oluşan arızalar, arıza ekranında görüntülenir. “Tersiyer Kırıcı Deşarj Bantı Kaydı” gibi. Bu arızaların kayıtları tutulur. Ayrıca “Konik Kırıcı Bakım Zamanı Geldi”, “Konik Kırıcı Yüksek Akım”, “Primer Kırıcı 30 Dakikadır Boşta Çalışıyor” gibi uyarılarında kayıtları tutulur ve istenilen zamanlarda raporlanabilir.